Sixways BV - Gespecialiseerd in warmtepompen en gesloten bodemenergiesystemen
ADRES

Westerspoor 14, Wognum

Warmtepomp

Sixways is gespecialiseerd in het installeren van elk type warmtepomp, waaronder de water-warmtepomp en de lucht-warmtepomp. De water-warmtepomp kan geïnstalleerd worden in combinatie met de bodemwisselaars, waarmee slim gebruik wordt gemaakt van aardwarmte.

Wat is een warmtepomp?
U kunt een warmtepomp vergelijken met een koelkast. U zet eten in de koelkast en dat wordt afgekoeld en koud gehouden. Dat gebeurd door warmte uit de koelkast te onttrekken en deze buiten de koelkast af te geven (vandaar het rooster voor het wegblazen van de warme lucht).

Bij een warmtepomp werkt het principe het zelfde. De warmtepomp neemt ergens warmte op, om dat elders af te geven. Een warmtepomp gebruikt daarvoor een vloeistof (koudemiddel) met een lage kookpunt temperatuur.Een warmtepomp is een apparaat dat energie verplaatst, in dit geval in de vorm van ‘warmte’: energie wordt ‘verpompt’ van de plaats waar het beschikbaar is naar een plaats waar deze gewenst is. Een warmtepomp haalt dus energie uit bodem, lucht, of oppervlakte water om dit aan uw verwarmingssysteem af te geven.

Bekijk hier een filmpje over de werking van de warmtepomp, gemaakt door Nathan (importeur).

Voordelen
Het voordeel van een warmtepomp is dat je gebruik maakt van ‘energie’ die min of meer gratis al beschikbaar is. De energie voor de compressor moet je uiteraard nog wel inkopen (elektriciteit), of via zonnepanelen opwekken, maar deze energie wordt ook weer afgegeven aan ‘het doel’: het draaien van de pomp. Gebruik maken van een warmtepomp zorgt onder meer voor een behoorlijke besparing op uw energiefactuur. Daarnaast is een warmtepomp is ook zeer goed voor het milieu vanwege de lagere hoeveelheid CO2 uitstoot. Tel daar ook nog eens bij op dat een warmtepomp over de mogelijkheid beschikt om zowel te koelen als te verwarmen: meer dan genoeg redenen om naar een warmtepomp te kijken!

Warmtepompen zijn in de loop der jaren iets voordeliger geworden. U kunt er subsidies voor aanvragen en bovendien is de energieprijs ieder jaar opnieuw verder gestegen. Al deze verschillende invloeden zorgen er voor dat u veelal een aantal jaar van de terugverdientijd af kunt halen. Gemiddeld is een terugverdientijd van tussen de zeven en vijftien jaar (afhankelijk van het type warmtepomp) dan ook perfect te realiseren. Hoeveel u kunt besparen door gebruik te maken van een warmtepomp is sterk afhankelijk van de toepassing(en) waarvoor ze wordt gebruikt. De besparing is bijvoorbeeld een stuk beperkter wanneer ze uitsluitend wordt ingezet om het water in het zwembad te verwarmen dan wanneer ze wordt gebruikt om een volledige woning op te warmen en / of af te koelen.

Een warmtepomp heeft het beste rendement (gunstigste COP) bij lage afgifte temperaturen. Dat betekent dat het verschil tussen de bron en de doeltemperatuur zo klein mogelijk moet zijn. Het afgifte systeem moet hiervoor geschikt zijn, dus bijvoorbeeld wand- en vloerverwarming en/of lage temperatuur-radiatoren/convector’s.

Meer informatie
U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om meer informatie te ontvangen over de warmtepomp.

Het is mogelijk om op warmtepompen een subsidie aan te vragen. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een subsidie? Kijk voor meer informatie op de volgende websites; Vereniging Eigen Huis en ISDE Subsidie: informatie en aanvragen

Vloerverwarming

Vloerverwarming

Vloerverwarming met een lage aanvoertemperatuur is inherent aan een energiesysteem met een warmtepomp. Vloerverwarming zorgt voor een gezonder en behaaglijker binnenklimaat. Een bijkomend voordeel is dat er geen radiatoren in de woning nodig zijn. Dit bespaart veel ruimte en dit is visueel aantrekkelijk. (eventueel past u hier en daar LT convectoren toe, b.v. op de zolder en berging) LET OP: De keuze van de vloerafwerking vraagt extra aandacht bij vloerverwarming. Laat u hierbij adviseren door uw vloerleverancier.

Stabiele temperatuur

Stabiele temperatuur

De temperatuur staat standaard dag en nacht ingesteld op 20°C. Badkamers en slaapkamers zijn respectievelijk hoger en lager ingesteld. Het systeem is volledig zelfregulerend, maar de toekomstige bewoner kan de temperatuur van de woning daarnaast ook zelf beperkt aanpassen en afstellen. LET OP: Als u toch nachtverlaging wil toepassen (wat soms een kleine besparing zal opleveren) verlaag dan met niet meer dan 2 graden Celcius).

Verwarmen EN koelen

Verwarmen EN koelen

Als de buitentemperatuur hoog en de gewenste ruimteverwarming laag is, schakelt de warmtepomp automatisch om van ‘verwarmen’ of ‘neutraal’ naar ‘koelen’. Hierdoor kan de temperatuur enkele graden dalen ten opzichte van de buitentemperatuur.

Tapwater

Tapwater

De individuele warmtepomp is een combiwarmtepomp of een solo met losse boiler, wat altijd betekent dat de warmtepomp een groot voorraadvat heeft voor warm tapwater. Bij een collectieve warmtepomp (in de appartementen) zijn verschillende systemen mogelijk.

Geen gas nodig

Geen gas nodig

Door de aanwezigheid van een warmtepomp is een gasaansluiting niet nodig (tenzij u op gas wil koken).

Hoog energie rendement

Hoog energie rendement

Een warmtepomp heeft een hoog energierendement en gaat (net als een CV-ketel) ongeveer vijftien jaar mee